Demo cinema ‘De Veluwekamer’

Najaar 2018

Een bijzonder leuk en uitdagend project was het ontwerp van een demo cinema voor de showroom van Aelivé Hi-fi & smarthomes projecten in Soesterberg. Deze kreeg de naam Veluwekamer.

Niet geheel uit het niets gekozen, de showroom bevindt zich in Soesterberg, een omgeving omringd door mooie bossen. Deze omgeving was inspiratie voor de aankleding van deze ruimte. Én Veluwkamer bekt gewoonweg lekkerder dan Utrechtse Heuvelrugkamer (daar waar Soesterberg eigenlijk ligt).

De keuze van het thema van de ruimte, die de rust uitstraalt van de natuur en het groen, was tevens gekozen vanwege de relaxte sfeer die het uit moest gaan stralen. Het mocht vooral niet direct ogen als een home cinema, maar als een fijne ruimte om te ontspannen en te relaxen.

De grootste uitdaging lag daarom ook bij de vraag van de opdrachtgever (Aelivé) om een wandmeubel te ontwerpen waarin alle techniek onzichtbaar weggewerkt kon worden. En niet te vergeten een wand waarachter eveneens speakers onzichtbaar geplaatst konden worden (fotowand).

Het grote weggewerkte Stewart filmscreen en de up-to-date 4K projector van JVC zorgen voor de mooiste plaatjes. De geautomatiseerde verlichting en het briljante geluid maken de gehele beleving compleet. Alles is aangesloten op een op maat aangelegd netwerk en is de ruimte voorzien van bedieningsautomatisering van Control4. Zodoende komt o.a. het beamer-scherm automatisch naar beneden wanneer er een film wordt afgespeeld en wordt tegelijkertijd bijvoorbeeld een AppleTV geactiveerd. Pardoes is de verlichting aangepast aan de gekozen setting.

Ook al gaat het hier om “slechts” een demo-thuisbioscoop; de grote Pathé bioscopen kunnen niet op tegen het belevingsniveau van De Veluwekamer in Soesterberg. Het doordachte ontwerp, het akoestische plan en natuurlijk de toegepaste apparatuur dragen bij aan een buitengewone ervaring. Mensen met cinema-achtige plannen raak ik dan ook aan om snel langs te komen voor een demonstratie. Een uitzonderlijke sensatie op het gebied van home cinema is gegarandeerd!

Meer informatie: https://www.aelive.nl/home-cinema/